Gem dette til senere.

 

*
Send til mail!

Mange tak

UDDANNELSE

Uddannelse: Bliv vejleder i mellemformer

19. august, 2025
Hvidovre

OPSTART 19. august 2025 (i alt 5 moduler. Afslutning 12. december 2025). Uddannelsen afholdes også i Aarhus og Middelfart


Lær, hvordan du kan etablere og udvikle mellemformer på jeres skole, og få viden og greb fra specialundervisningen til gavn for en mangfoldig elevgruppe.


Rundt om på skolerne arbejdes der med at udvikle og etablere mellemformer, hvor man også opbygger kapacitet og kompetencer til at kunne undervise en mere sammensat elevgruppe og dermed øge inklusionen. Opgaven er at inddrage de specialpædagogiske og didaktiske greb i almenskolen, så alle elever kan trives, lære og være i og omkring deres stamklasse.


DIT UDBYTTE

På uddannelsen kvalificeres du til arbejdet med mellemformer. Du vil få indsigt i forskningens hovedpointer og teori og viden fra det specialpædagogiske og almendidaktiske felt, der bidrager til at udvikle inkluderende læringsmiljøer. Uddannelsen vil hjælpe dig med at udvikle din egen vejledningspraksis, så du kan omsætte viden til handling og skabe konkrete forandringer i arbejdet med mellemformer i din kontekst.

MÅLGRUPPE

Uddannelsen henvender sig til dig, der skal i gang mellemformer hos jer og har brug for at tænke hele vejen rundt, men også dig, der allerede er i gang, og som har brug for perspektiver, teori og overvejelser, der kan kvalificere jeres praksis.  Du er fx lærer, pædagog, ressourceperson, vejleder, konsulent, afdelingsleder eller skoleleder i grundskolen.

Indhold og opbygning

Uddannelsen tager udgangspunkt i en tæt kobling mellem teori (alt det, vi ved om god undervisning, specialpædagogik og didaktik) og din konkrete praksis som praktiker eller vejleder. Du arbejder med egne cases og erfaringer fra hverdagen undervejs i forløbet. Vi sætter sammen handling på den viden og de refleksioner, uddannelsen giver, så både du og din organisation oplever mærkbare konkrete forbedringer, når du kommer tilbage til dine daglige opgaver. Målet er, at du udvikler kompetence i at etablere og udvikle mellemformer, men også at du kan få den i spil i samarbejde med dine kollegaer og ledelse.

Uddannelsen er opdelt i fem moduler med hver sit tema, men der inddrages også redskaber og modeller, der går på tværs af alle temaer. De fem moduler er:

  • Modul 1: Specialpædagogik, god undervisning og mellemformer
  • Modul 2: De professionelles samarbejde om mellemformer
  • Modul 3: Rammer og strukturer i mellemformer (inspireret af Nest)
  • Modul 4: Kvalificering af den didaktiske værktøjskasse (med UDL)
  • Modul 5: Vejledernes og ledernes særlige roller

Modul 1: Specialpædagogik, god undervisning og mellemformer

Dette opstartsmodul giver fundamentet for mellemformsarbejdet. Hvad siger forskningen og policydokumenter om mellemformer og de elever, der kalder på dem? Hvad er god undervisning, og hvad betyder det, når vi taler om specialpædagogik i almendelen, og hvad betyder det ikke? Hvad er de begyndende opmærksomhedspunkter i din organisation for at kunne arbejde og lykkes med mellemformer?
 

På modulet tager vi livtag med perspektiver og viden om det helt overordnede om mellemformer og breder begrebet ud. På den baggrund bliver du i stand til at understøtte mellemformer hos jer i forhold til jeres værdier og praksis helt lokalt.
 

Modul 2: De professionelles samarbejde om mellemformer

Når mellemformer foregår holdbaseret, og eleverne undervises dels i den almene klasse, dels på mindre, særlige hold, kræver det, at de voksne er organiseret og koordineret hensigtsmæssigt, så eleverne kan få et stort fagligt og socialt udbytte.

Forskningen har vist, at co-teaching som metode kan være en vej. Vi vil på dette modul arbejde med, hvad co-teaching er, hvordan det kan udmøntes, og ikke mindst hvordan I kommer godt i gang. Vi har gode erfaringer fra skoler og kommuner med implementeringen af co-teaching og præsenterer nogle af de redskaber, vi har brugt for at hjælpe andre godt i gang, så I får handlemuligheder i jeres egen organisation.

Når man samarbejder tæt i co-teaching i og om mellemformer, er det vigtigt at være lærende sammen – for arbejdet med mellemformer kræver et vedvarende blik på effekt og eventuelle justeringer. En forudsætning er psykologisk tryghed, for ifølge forskningen er den forudsætning for at skabe et lærende miljø.

Endelig får du viden om psykologisk tryghed som forskningsfelt, og vi arbejder med at omsætte den til pædagogisk praksis i forhold til at overføre specialpædagogisk viden til almenområdet i mellemformerne. For det gælder om at skabe psykologisk tryghed for de professionelle, men i høj grad også for alle de børn, der er involveret i mellemformer.

Modul 3: Mellemformsarbejde inspireret af Nest

Det er vigtigt at være bevidst om, at der er børn med særlige deltagerforudsætninger, når vi arbejder med mangfoldige børnegrupper. Nest betyder ”rede” og er en pædagogik, som oprindeligt er fra USA, men nu også udbredt i Danmark. Den bygger på en filosofi om børn og om børn med særlige behov og tilbyder systemer og organiseringer, der understøtter alt det, der foregår i klasserummet.

På dette modul vil vi tage et dyk ned i Nest-pædagogikken, hvor vi henter viden og værktøjer, som kan være effektfulde i mellemformsarbejdet i jeres praksis. Vi har fokus på, hvordan den visuelle støtte kan fungere som stillads og inddrager viden og redskaber i arbejdet.

På modulet inddrager vi vores erfaringer fra skoler og kommuner, hvor vi har arbejdet med emnet til god gavn for inklusionen. Samlet set er formålet at præsentere handlemuligheder, som du kan dele med dine kollegaer og bruge i jeres vejledningspraksis.

Modul 4: Kvalificering af den didaktisk værktøjskasse med UDL

Når man arbejder med en klassebaseret mellemform, hvor eleverne med særlige behov bliver i stamklassen, og læringsmiljøet skal tilpasses strukturelt og indholdsmæssigt til elevernes, er det væsentligt som professionel at have kompetencer, der gør denne opgave mere tilgængelig i en travl hverdag. Her er UDL (Universal Design for Learning) en oplagt måde at imødekomme denne inklusionsopgave på.

Universal Design for Learning (UDL) er en tilgang til læring og undervisning, der fremmer fleksible og inkluderende læringsmiljøer. Tilgangen understøtter de professionelles arbejde med at tilrettelægge en undervisning af en mangfoldig børnegruppe og inspirerer til at arbejde med flere didaktiske veje i undervisningen, der kan reducere børnenes barrierer for at deltage. UDL er ikke en metode eller et færdigt didaktisk design, men en tilgang, der overskueligt og systematisk tilbyder konkrete didaktiske greb, der skaber mere fleksibilitet i undervisningens udførelse.

På dette modul får I ny viden om, hvordan inkluderende undervisning kan tage udgangspunkt i elevernes forskelligheder ved at tilbyde forskellige veje til indtryk, udtryk og motivation. Ved at tilbyde og opfordre til at gå forskellige veje i læreprocessen får eleverne lige muligheder for at kunne deltage i undervisningens aktiviteter og dermed kunne indgå i læringsmiljøet.

Modul 5: Vejledernes og ledernes særlige roller

Vi ved, at en organisatorisk opmærksomhed og understøttelse er en forudsætning for at få udbytterig effekt af mellemformer, og det er fokus på det sidste modul. Vi skal arbejde med, hvordan du i din rolle kan give mellemformer den organisatoriske opmærksomhed og understøttelse, og i forhold til hvad?

Vi sammendrager de foregåendes moduler indhold og sætter det i relation til din praksis ved hjælp af viden om pædagogisk ledelse og ressoucepersoners roller og organisering. Opgaven er at give input og handlemuligheder i forhold til din organisations bedste næste skridt. Afslutningsvis samler vi op på uddannelsens samlede indhold og udbytte.

 

Vi forbeholder os ret til ændringer i programmet/beskrivelsen.

TID
Alle dage kl. 9-15. To af dagene foregår online via Teams. 
Start 19. august 2025. Derefter 24. september 2025 (online), 12. november 2025, 27. november 2025 (online) og 12. december 2025.

STED
Hvidovre - nærmere lokation følger (Vi forbeholder os ret til at ændre stedet).

UNDERVISER
Uddannelsen varetages af Marie Uldall, pædagogisk konsulent hos Dafolo.

PRIS
15.000 kr. pr. person (ekskl. moms og miljøbidrag).

Ofte er det givtigt at være på uddannelse sammen med andre fra egen organisation. Hvis I kommer tre eller flere deltagere fra samme organisation, får I 15 % i rabat.

PRISEN INKLUDERER

  • Materialepakke med artikler og kapitler fra bøger, der knytter sig til de enkelte modulers indhold og tema
  • Forplejning på de fysiske moduler
  • Uddannelsesbevis ved deltagelse i alle moduler.

Mulighed for tilkøb af tre læringsunderstøttende online-samtaler: 5.000 kr. (ekskl. moms og miljøbidrag). Uddannelsen kan også rekvireres og skræddersyes til kommuner, skoler og institutioner.

TILMELDING
Sidste tilmeldingsfrist er den 13. juni 2025, kl. 12. (bindende tilmelding fra den 26. maj 2025). Efter tilmeldingsfristens udløb, kan du kontakte os på forlag@dafolo.dk med forespørgsel om ledige pladser. 

TILMELD DIG UDDANNELSEN HER

YDERLIGERE OPLYSNINGER
For yderligere oplysninger kontakt Dorte Kristensen telefon 9620 6666/ forlag@dafolo.dk

***
Tilmeldingerne registreres i den rækkefølge, de modtages. Bekræftelse og faktura sendes efter tilmeldingsfristens udløb. Dafolo forbeholder sig retten til at aflyse konferencen/enkelte sessioner ved for få tilmeldinger. Vi gør opmærksom på, at tilmeldingen er økonomisk bindende fra tilmeldingsfristens udløb. Pladsen kan altid overdrages til en kollega.
 
Hvis en oplægsholder forhindres i at gennemføre oplægget af årsager, som ligger uden for Dafolos kontrol (f.eks. pludseligt opstået sygdom), vil vi forsøge at finde en anden oplægsholder, men kan blive nødsaget til at aflyse oplægget.
Vi forbeholder os ret til ændringer. 

Hvad har du på hjerte?

 

 

*
*
*
*
*
Send!

Vi vender tilbage med et svar så hurtigt, vi kan!

Mange tak for din besked. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få gratis viden og nyheder direkte i din indbakke. Vi lover, du bliver inspireret.

Vælg dit interesseområde