Gem dette til senere.

 

*
Send til mail!

Mange tak

5 tips til at arbejde dybere i praksis

Af Jonathan Løw - 19. august, 2019

Hvis du har mod på at lære at arbejde dybere i praksis, fordi du har erkendt, at det vil være produktivt både i dit arbejdsliv og privatliv, så husk først og fremmest at være kærlig imod dig selv. Vi lever i en kultur præget af perfekthedsidealer og høje krav, og din hjerne er ganske enkelt ikke naturligt gearet til at arbejde dybt.

Som nybegynder viser forskningen, at det realistiske første mål er en times intensiv koncentration ad gangen. Først når du har trænet det at arbejde dybere igen og igen, vil du kunne komme op på de fire timers dybe arbejde, som studier fortæller os er maksimum, men forvent ikke dette af dig selv fra starten. 

Det handler ligesom med mindfulness ikke om at være god til at arbejde dybt, men om at gå ind til projektet med den rette intention og mindset. Nemlig det oprigtigt at ville det og have blik for de positive ting, det kan afføde på sigt.

Netop termen ”på sigt” kan i sig selv være udfordrende for mange af os, fordi vi blandt andet igennem de sociale medier er vænnet til en dynamik, hvor vi med det samme modtager en lille belønning i form af et like, en besked osv. Det vil sige, at vi ubevidst ”trænes” i at tænke og blive belønnet kortsigtet.

At arbejde dybt handler derimod om en langsigtet praksis. Det vil på sigt give dig en klar konkurrencefordel, for evnen til at arbejde dybt imødekommer to væsentlige krav i den moderne økonomi: at kunne lære vanskelige ting hurtigt samt at kunne producere på et højt niveau.

Foruden denne konkurrencefordel i dit professionelle liv så hjælper det at arbejde dybt dig også med fokus og prioriteringer i dit liv som sådan. Cal Newport skriver selv således I bogen:

Klarhed om, hvad der betyder noget, skaber klarhed om, hvad der ikke gør (…) Den, du er. Det, du tænker, føler og gør. Det, du elsker – er summen af det, du fokuserer på.

Lad mig komme med fem konkrete bud på, hvordan du i praksis kan arbejde med det at arbejde dybt – dels baseret på Cal Newports bog og dels med afsæt i mine egne 20 år som iværksætter, leder, foredragsholder og innovatør:


1. Skær bevidst distraktioner fra i din hverdag

Mange af os er både på Twitter, Instagram, Facebook, Snapchat, LinkedIn m.fl. Som regel sker det ud fra den logik, at der jo ikke kan ske noget ved at være til stede på disse medier – men det kan der faktisk! I høj grad endda. Hvert eneste minut, vi vælger at bruge på SoMe-adspredelse, sker på bekostning af noget potentielt dybere og sundere for vores sind. Det er et simpelt område at prøve at skære fra, men svært at fastholde. Mange af os er nemlig som nævnt vænnet til og mere eller mindre afhængige af de små belønninger, der ligger i disse sociale medier, men få af os har reelt stor forretningsmæssig eller privat gavn af at være til stede på mere end ét, maksimalt to.

Prøv derfor bevidst at skære ned i én eller flere uger på disse medier og mærk efter, hvordan det føles. Virkelig – mærk efter. Jeg tror, at du vil opdage gevinsten ved det, og personligt har jeg eksempelvis taget konsekvensen og meldt mig helt ud af både Twitter og Instagram. Det var en stor lettelse, og jeg plejer at henvise til det som ”Cal Newport”-effekten.


2. Fokus frem for flydende

Når vi taler fokuseret arbejde, er Cal Newport langtfra alene i denne ”arena”. Du er måske stødt på folk som Adam Grant (Give and Take) eller Tim Ferriss (The 4-Hour Work Week), og deres budskaber minder meget om hinanden. Det handler om at sætte grænser og indføre klare regler for sit eget arbejde. 

Det samme gælder en række af Newports budskaber i denne bog – eksempelvis de gode råd om, at man aldrig arbejder efter et bestemt tidspunkt på dagen, eller at weekender altid er hellige. Cal Newports bog er ikke en selvhjælpsbog, og ingen af de førnævnte råd skal opfattes sådan, at arbejde er noget negativt. Det er nærmere kærligt mente råd i forhold til, at det at skrive forordet til denne bog eksempelvis er noget mere krævende end at sidde stille ved vandet og betragte bølgernes bevægelser. Hjernen har i den grad brug for
begge dele, hvis den skal kunne fungere optimalt.

Derfor: Find frem til dine egne optimale rutiner, men få først og fremmest opbygget nogle rutiner, så alt ikke bliver flydende. Eksempelvis har jeg selv valgt at klikke på ”arbejd offline”, så snart jeg åbner min indbakke i Outlook. Det gør, at jeg ikke modtager nye mails i det tidsrum, jeg svarer på allerede indkomne mails. På den måde kan jeg fokusere på
disse frem for at blive distraheret ved, at nye mails kommer ind samtidig med, at jeg forsøger at forholde mig til dem, jeg allerede har fået.


3. Få identificeret dit ”vildt vigtige mål”

Udover at holde foredrag om forandringer, ledelse og innovation er jeg også co-founder af en startup, hvor vi arbejder med billeder og kunstig intelligens. I vores startup, JumpStory, har vi indført en såkaldt ”North Star metric” inspireret af et mindset fra virksomheden Dropbox – et mindset, vi også møder i Cal Newports bog. En ”North Star metric” er det målepunkt, som er allervigtigst for organisationen. Det, som alt andet skal føre til. Det vil variere, alt efter om du arbejder i det offentlige eller private, men det findes der altid, for uden sådan et mål risikerer vi at løbe i alle mulige forskellige retninger. Hos JumpStory er vores vildt vigtige mål eksempelvis, at vores brugere ikke blot opretter en konto, men også er aktive på platformen mindst to gange om måneden. Det beviser nemlig for os, at de rent faktisk bruger det produkt, vi har bygget til dem, og således koncentrerer alle nye tiltag, vi kommer på, sig om at øge denne aktivitet blandt brugerne.

Ved at få identificeret dine egne ”vildt vigtige mål” hjælper du dig selv med at arbejde fokuseret og derfor også dybere. Når du således sætter dig ned for at arbejde dybt i en time, har du fokus på, at den tid, hvor du arbejder dybt, er dedikeret til at realisere dette vildt vigtige mål. Det er resten af arbejdstiden selvfølgelig også, men så snart du er ude af den dybe arbejdsproces, vil du formentlig opleve alle mulige former for distraktioner, der nemt kan fjerne fokus fra det, du egentlig har sat dig for at opnå.


4. Lær at skelne imellem overfladisk og dybt arbejde

Hvornår ved vi egentlig, om noget arbejde er overfladisk eller dybt? Generelt set er overfladisk arbejde typisk karakteriseret ved, at det ikke kræver det store rent kognitivt af dig. Det er alt fra at tjekke mail til at udfylde et Excel-ark, svare på noget inde på Slack eller tilrette en PowerPoint.

Alt dette arbejde er væsentligt for, at hele maskinen kører, men det er sjældent i disse situationer, at du skaber ret meget langsigtet værdi eller ting, der er vanskelige at kopiere for andre. Det overfladiske arbejde føles som regel rart, fordi vi får noget gjort, men det er sjældent der, vi skaber den store værdi.


5. The Art of the Start

Én af mine gode iværksætterkolleger, amerikaneren Guy Kawasaki, har skrevet bogen The Art of the Start. Det er en spændende bog om iværksætteri, men det er også en god indføring i det allervigtigste, men også for mange vanskeligste her i livet: at sætte gang i de drømme eller mål, man har. Det gælder også i forhold til det at arbejde dybt, at det helt afgørende er at komme i gang. Det er ikke nok at være forandringsparat,
for når vi er parate, er vi reelt passive. Vi venter på, at noget skal ske. I stedet skal vi blive forandringsskabende og begynde at opleve, hvordan det at arbejde dybt føles i praksis.

Jeg plejer at anbefale mindsettet ”Tænk stort. Handl småt. Fejl hurtigt og billigt.” Det kan også fint bruges i denne kontekst, da det er godt at være ambitiøs og ville blive verdensmester i at arbejde dybt, men det hele starter med det første skridt. Den lille handling. Prøv derfor til at begynde med at finde to gange 30 minutter i den kommende uge, hvor du vil arbejde dybt. Sæt dig ned, sørg for at du ikke kan blive forstyrret, og udvælg så en opgave, som du vil fokusere på. Arbejd på den og mærk efter, når tiden er gået, hvordan det føltes. På den måde er du kommet i gang med din bevidste praksis, og hvis det fejler, så er det også helt OK. Så prøver du bare igen.



 

Hvad har du på hjerte?

 

 

*
*
*
*
*
Send!

Vi vender tilbage med et svar så hurtigt, vi kan!

Mange tak for din besked. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få gratis viden og nyheder direkte i din indbakke. Vi lover, du bliver inspireret.

Vælg dit interesseområde